Monday, June 6, 2016

Poklon Življenju namesto sodobnih psiholoških težavPoglejte no, tale video! Tudi, če ste ga že!

Ta posnetek mi vsakokrat napolni oči s solzami. Vidite, kaj je ta mama naredila? Kako je lahko kaj takega naredila?Tako, da je sebe, svoja čustva, svoje misli, svojo bolečino (in vse ostalo, kar je njenega), dala 'malo na stran'. Sebe je dala na manj pomembno mesto. Ni izhajala iz sebe, svojih čustev in svojih potreb. Izhajala je iz Življenja. Iz situacije. Iz Ljubezni. Naredila je tisto, kar je bilo najbolj v službi Življenja. Naredila je tisto, kar je najbolj služilo njenemu sinu in njegovemu življenju.

Lahko bi pa naredila tudi dramo, padla v depresijo, iskala psihološko pomoč ... vse tisto, kar pogosto delamo danes...Pred dnevi me je klicala mama, ki je bila v hudi stiski. Maturantski večer njenega sina. In njen bivši mož bo prišel z novo, lepo, brhko mladenko, s katero zdaj živi. Čeprav ga je prosila, da bi bili tokrat na tem velikem dogodku njunega sina, sami. Samo oni trije. Da bi se imeli lepo. In skupaj praznovali.

Kdo je ne bi razumel? Kdo ne bi razumel njene želje? Njenih dobrih namenov?

To je njena slika. Njena predstava. Za najinega sina bi bilo dobro, če mu na njegov velik večer, podariva to, da smo skupaj in se imamo lepo. Lepo, idilično, ampak.... Sin tega ni prosil. Sin tega ne pričakuje. Sin ve, da ima njegov oče novo partnerko. In jo je sprejel, saj je očetova. In očeta ima nadvse rad. Tako kot mamo. ampak mama je v težavah. Vedno ima neke čustvene probleme. In seveda tudi zdravstvene probleme. Nič ji ne gre tako, kot bi si želela. Kaj lahko sin naredi, da bo mami bolje? V resnici nič. Ampak poskušal bo vse. Saj jo ima neskončno rad. Pred njo bo skrival svojo ljubezen do očeta. Ker čuti, da je ona še vedno jezna nanj in da jo njegova ljubezen do njega boli. Poskušal bo izpolniti vsa njena pričakovanja, narediti vse, kar bo le zaslutil, da bi njegovi mami morda pomagalo ....Ali ta sin živi svoje življenje v polnosti?Se pripravlja na prihodnost in se je veseli? Ne. Vsa njegova (skrita skrb) energija je usmerjena v pomoč mami. In prišel bo dan, ko bo spoznal, kako zelo je jezen nanjo ...Velik del njegove energije, ki bi morala biti usmerjena v njegovo življenje in prihodnost, jemlje mama zase. Iz egoizma? Da. Se tega zaveda? Žal, ne (še). Vidi le sebe, svoja čustva, svoje bolečine ter svoje želje in pričakovanja. Del teh potem projicira na sina, češ, to bi bilo dobro ZANJ.Situacija - maturitetni večer sina - pa zahteva popolnoma drugačno ravnanje. Ko bo mama zmogla narediti tisto, kar je naredila mama v zgornjem posnetku, bo postala zares odrasla (in odgovorna).In kakšno ravnanje bi bilo z vidika Življenja in situacije v tem primeru najboljše? Kaj bi najbolj služilo Življenju? Življenju služijo vsa tista dejanja, ki mu služijo. Da teče naprej...Življenju bi služilo tole:

Dragi sin! To je eden največjih prelomnic v tvojem življenju, počasi odhajaš v svet odraslih in v samostojno odraslo življenje. VSI bomo prišli in ti čestitali. VSI skupaj se bomo veselili in praznovali s teboj. VSI te bomo podpirali na tvoji nadaljnji življenjski poti. Mama bi prišla na maturitetni večer kot velika in močna. Kot mama. Srečna, ker njen sin tako dobro uspeva. In ker sta z njegovim očetom kot starša uspela. In bi sprejela vse z ljubeznijo. Tudi novo partnerko moža...'Kaj pa moja čustva, kaj pa moji občutki, ali nimam pravice do njih? Že tako sem vsa bolehna, zdaj pa še tole... to je zame preveč, tega ne zdržim, kaj mi dela, zakaj mi to dela, (bivši) mož mi to dela zanalašč.... 'Vse to je za na odpad. Stara mentalna šara. Onesnaževanje Življenja. V reciklažo.Seveda ima PRAVICO do njih. Kdo si je sploh izmislil to besedo, pravica? Kaj ji bo takšna pravica? Seveda ima pravico do trpljenja. Ima pa tudi pravico in ODGOVORNOST do Življenja.Ali je bilo mami v zgornjem videoposnetku vseeno? Ali ji je bilo lahko? Ne. Ampak ni izhajala iz sebe. Naredila je najboljšo možno stvar, ki je bila v dani situaciji na voljo. Ne iz svojih PRAVIC. Iz odgovornosti in LJUBEZNI.Tudi tej mami bo uspelo. Ko se bo odločila in spremenila svoj način razmišljanja in svoj pogled na svet in Življenje. Ko se bo odločila, da bo šla od svoje neizživete ljubezni, ki jo še vedno boli, naprej. Ko se bo odločila, da bo živela. Za polno ceno.In ko vidiš zgornji posnetek preprosto začutiš, da je Življenje neprecenljivo darilo. Le kdo ga je ustvaril? :)Kaj menite?

Pri svojem delu kanaliziram Življenje. Velikokrat ljudem povem tisto, kar jim ni všeč. Je pa zdravilno, saj izhaja iz Življenja in Resnice :)Moj poklon!

No comments:

Post a Comment